Extreemrechts en Nelson Mandela: hoe extreemrechtse groeperingen opnieuw racisme verspreiden onder het volk


Enkele dagen geleden bekladden enkele extreemrechtse aanhangers een standbeeld van Nelson Mandela in Nederland. Ze hingen een bord op met de woorden ‘terrorist, moordenaar en communist’. Deze boodschap roept niet enkel op tot racisme, het verbergt ook een politiek motief. Dries Van Langenhove deelt deze graag met zijn volgers, maar slaagt er niet in om de juiste feiten weer te geven. In deze korte blog doe ik een poging om deze boodschap te ontleden en dieper uit te spitten.

Communist

Nelson Mandela sloot zich in 1944 als anti-apartheidsstrijder aan bij de groep ANC (Afrikaans Nationaal Congres) in Zuid-Afrika. De zwarte gemeenschap werd al sinds de kolonisering in 1652 sterk onderdrukt en als slaven gebruikt. Sinds die tijd zijn er talloze apartheidswetten ingevoerd die de zwarte gemeenschap sterk onderdrukten en hun amper rechten werd toegekend. Het ANC begon samen te werken met andere blanken die streden tegen deze apartheid, waaronder met blanke leden van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij.

Hier zien we de link met Nelson Mandela en het communisme. Hoewel deze groeperingen streden voor de gelijke rechten van blanken en zwarten, probeert men deze in een negatief daglicht te plaatsen vanwege het communisme. Merk ook op in welke periode deze strijd werd gevoerd, niet toevallig gedurende de Koude Oorlog waarbij het kapitalisme en het communisme streden voor dominantie. Het communisme werd door de Westerse wereld vooral als slecht en onderdrukkend gezien, vandaag is dit nog altijd zo. Op deze manier proberen grootmachten destijds, en extreemrechts vandaag, de strijd van Nelson Mandela en het ANC in een zeer slecht daglicht te plaatsen.

Niet alleen heeft deze tactiek een racistisch motief, het is ook een manier om het kapitalisme te promoten. Extreemrechts is namelijk een sterke aanhanger van het kapitalisme, een economisch systeem die bekend staat voor de uitbuiting van de arbeiders en door neoliberalisering ook de kloof tussen rijk en arm heeft doen groeien. Men mag zich niet keren tegen dit economisch systeem, anders zien ze hun macht drastisch afnemen over de wereld.

Terrorist en moordenaar

Opnieuw niet toevallig uitgekozen termen. Tot 1988 werd het ANC door de Verenigde Staten officieel beschouwd als een terroristische organisatie. De reden hiervoor waren de verschillende opstanden die Nelson Mandela samen met verschillende andere organisaties voerde om te strijden tegen het apartheidsregime. Deze opstanden werden vaak met de harde hand aangepakt, waarbij de politie verschillende doden op hun geweten hadden. De opstanden werden later steeds meer gewelddadig, met als gevolg dat men het noodzakelijk vond deze organisaties te verbieden. Nelson Mandela werd in 1963 opgepakt en kreeg een levenslange gevangenisstraf.

Het etiket ‘terrorist’ werd niet lukraak uitgekozen. Nelson Mandela en de andere organisaties waren een bedreiging voor de toenmalige orde, een orde die via de wet zwarten (vanaf de jaren 1600) onder de voet hielden en onderdrukten. De gevolgen zijn vandaag de dag nog te voelen, aangezien er zich ook talloze moorden hebben voorgedaan waarbij verschillende blanke boeren het leven hebben gelaten. Hier zien we de link met de term ‘moordenaar’. Een triestig geval die aantoont hoe diep de frustratie en haat bij sommigen is ingebakken na de onderdrukking van meer dan 300 jaar. Geen enkel geval van geweld is goed te praten en deze levens zijn onherroepelijk verloren. De boodschap hier, is dat we ons bewust moeten zijn van de gevolgen wanneer we anderen onderdrukken. Macht boven de ander gewoon omdat hij/zij een andere huidskleur heeft en/of een ander cultuur, leidt tot meer conflict en haat. Net dat is het doel van extreemrechtse partijen omdat ze naties willen creëren met één enkel ras en cultuur. Hier moeten we dus waakzaam voor blijven, want de gevolgen van deze gedachtegang werd al meermaals aangetoond in het verleden.

Conclusie

We hebben de gekozen woorden eens van dichterbij bekeken, en er vallen toch wel enkele zaken op. Niet alleen zijn de gekozen woorden zeer negatief beladen en hebben ze als functie Nelson Mandela slecht te praten, de bedoeling is ook dat men dit echt gaat geloven en zich uiteindelijk zal keren tegen de zwarte gemeenschap. We kregen opnieuw een voorbeeld hoe extreemrechts psychologische tactieken gebruikt om racistische gedachten in te planten bij het volk op een onbewust niveau. Het vereist een sterk vermogen van zelfbewustzijn om hier door te kijken. Dit is zeker geen gemakkelijke opdracht, en we mogen ons niet zo makkelijk laten vangen door deze sluwe manier van werken.

Afsluiter

Ik wil graag verduidelijken dat ik geen historicus ben, noch heb ik een opleiding genoten over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Wel ga ik op zoek naar objectieve informatie over de politiek, meer specifiek extreemrechts. Ik viel meermaals achterover bij mijn onderzoek, niet alleen over het enorme netwerk waarin zij zitten verweven wereldwijd, maar ook hoe hun visie al sterk is doorgedrongen in minder extreem rechtse partijen, en ook bij linkse partijen.
Bij het schrijven van deze blog heb ik gebruik gemaakt van internetbronnen, alsook verschillende boeken die zich bezighouden met de politiek. Met deze bronnen en de opgedane kennis in het achterhoofd, is dit hier het resultaat.

Ik hoop jullie hier meer mee geïnformeerd te hebben over hoe extreemrechts te werk gaat, en bekijk zeker ook mijn andere blogs waarin ik dieper inga op de tactieken van extreemrechts.

Peace!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Verwrongen loyaliteit

Coronamaatregelen in een neoliberaal kapitalisme

Het verschil tussen politiek links en rechts deel 1